Stagingsajt för Sitebuilder

Vad är en stagingsajt

Ibland vill man bara testa något på sin webbplats utan att alla ser det. Ibland behöver man tid för att göra en stor förändring, exempelvis byta ut hela designen eller strukturen på webbplatsen. I det läget är en stagingsajt en riktigt bra lösning. Man får helt enkelt en separat webbsida att arbeta med och, först när man är klar så publicerar man den för allmänheten. Detta går att göra med backuper i Rackfish Builder väldigt enkelt, vi visar det här!

Vad krävs för att sätta upp staging med vår Sitebuilder?

För att följa detta exempel förutsätts att din domän hanteras i my.rackfish.com - då kan du enkelt utföra alla steg direkt i vår kontrollpanel.

Webbadress för stagingsajten

För att man skall komma åt webbplatsen krävs att man sätter upp en särskild domän för den. Exempelvis staging.doman.se. Detta gör man i my.rackfish.com. Under tjänster väljer du domänen du vill ändra och i listan över tjänser väljder du "Sub-domain Management".

Du får du upp ett formulär där man kan lägga till fler subdomäner (domäner "under" ditt domännamn, som exempelvis test.doman.se eller staging.doman.se eller liknande).

I formuläret fyller du i subdomänen vid "Subdomain:" exempelvis staging och vid "Home Directory" fyller du i sökvägen där filer skall hamna, exempelvis staging.

Tryck på spara!

Arbeta med din stagingsite.

Om du vill påbörja en helt ny webbplats:

Välj: "Gå till kontrollpanelen (cPanel)" i menyn och klicka sedan på knappen "Klicka här för att öppna kontrollpanelen"

Klicka sedan på "Rackfish Builder"

Du presenteras nu med ett val som inte fanns tidigare där du kan välja mellan de subdomäner som är definierade på kontot. Välj "staging.doman.se" eller vad du vald i föregående steg.

Du kommer nu in i en helt ren Rackfish Builder. Här kan du importera en befintlig webbplats och börja arbeta på, eller välja något av de hundratals färdiga teman som finns

Om du vill arbeta på din befintliga webbplats

När man vill testa något nytt, göra en större omarbetning eller bara jobba i lite lugn och ro med sin webbplats så är stagingsajter perfekta. I Rackfish Builder löser man detta enkelt med Backuper. En viktig sak att tänka på är att en backup är som en tidskapsel. Tar du en backup i Januari arbetar på webbplatsen och publicerar den i Mars så har alla ändringar som gjorts på den ordinarie webbplatsen inte kommit med.

Detta rekommenderas därför inte på webbplatser som användar några av det webbshop-möjligheter som finns i Rackfish Builder.

Arbetsgången för Staging - sätta upp stagingsajt.

1 - Gå in på din ordinarie webbplats och spara en backup - håll musen över "Publicera" (diskettikonen) och välj "säkerhetskopiera/återställ". Välj "Ladda ner säkerhetskopia"

Du får nu en backup på din webbplats nedladdad till din dator. Detta kan vara bra att göra ibland och spara för framtida behov. Döp om eller lagra denna fil så att du minns vad det är.

2 - Växla till din stagingsajt -  håll musen över "Publiera" (diskettikonen) och välj "säkerhetskopiera/återställ". Välj fliken "Återställ" och Bläddra fram till din fil. Klicka på Återställ.

Nu har du laddat upp din backup av webbplatsen till din staging site. Två exakta kopior finns - se til att du arbetar på rätt webbplats när du gör ändringar.

Arbetsgången för Staging - publicera stagingsajt.

För publicering är arbetsgången likartad, men det är viktigt att följa detta exakt eftersom misstag kan bli ödestigra.

1 - Gå in på din ordinarie webbplats (www) och spara en backup - håll musen över "Publicera" (diskettikonen) och välj "säkerhetskopiera/återställ". Välj "Ladda ner säkerhetskopia"

Det här har vi ju redan gjort? Anledningen till att vi gör det igen är att vi vill ha en färsk säkerhetskopia av den webbplats som är publicerad ifall något går fel. Tänk om din gamla kopia är trasig eller borttappad? Lagra denna så att du hittar den igen.

2 - Gå in på din stagingsajt och spara en backup - håll musen över "Publicera" (diskettikonen) och välj "säkerhetskopiera/återställ". Välj "Ladda ner säkerhetskopia"3 - döp denna till något vettigt så att du vet vad det är och inte blandar ihop olika backuper

Nu är det dags att publicera din nya webbplats:

3 - Gå in på din ordinarie webbplats (www) och återställ backupen från din stagingsajt. Håll musen över "Publiera" (diskettikonen) och välj "säkerhetskopiera/återställ". Välj fliken "Återställ" och Bläddra fram till din nyligen sparade fil från staging (i steg 2 ovan). Klicka på Återställ.

4 - Publicera webbplatsen!

Nu är din webbplats publicerad! Kontrollera att allt blivit som du tänkt dig!

Inte bara för stagingsajter

Att arbeta så här med Rackfish Builder är inte bara för det vi kalla Staging. Det här kan vara ett sätt att arbeta på en ny webbplats som skall publiceras under en annan domän, innan man skaffat webbhotell (men det är en klok idé att registrera domän så snart du kan, den kanske är borta när du vill ha den).

Ett annat anvädningsområde är om man vill skapa en specialwebb, för ett event, en produkt eller en så kallad landningssida!